Półautomatyczne maszyny do zgrzewek
W naszej ofercie dostępne są różnego rodzaju maszyny półautomatyczne usprawniające proces pakowania. Jednym z nich są półautomatyczne maszyny do pakowania w folię termokurczliwą. Urządzenia te odgrywają bardzo ważną rolę w końcowym etapie pakowania, kiedy to produkty łączone są w tak zwane zgrzewki. Dlaczego tak ważny jest zakup dobrej jakości maszyny tego typu? Przede wszystkim opakowanie zbiorcze służy zabezpieczeniu produktów, ale także wpływa na ich finalną prezentację.
Proces pakowania w folię termokurczliwą polega na umieszczeniu produktu w szczelnie zamkniętej folii, a następnie umieszczenie go w maszynie, w której odbywa się obkurczanie. Takie działanie pozwala na zabezpieczenie pojedynczego produktu, a także na stworzenie poręcznych pakietów, które są praktyczniejsze podczas transportu i magazynowania. Foliowanie termokurczliwe przebiega sprawnie dzięki półautomatycznym maszynom go zgrzewek.
Jakie są zalety pakowania produktów w folię termokurczliwą?
Tego typu opakowania nie są żadną nowością. Produkty zapakowane w zgrzewki to powszechny widok nie tylko w transporcie czy w magazynach, ale także na półkach sklepowych. Opakowania tego typu nie tylko wpływają na końcowy wygląd produktu, ale przede wszystkim stanowią dodatkową warstwę ochronną.
Folia, która ściśle przylega do produktu chroni go przede wszystkim przed zawilgoceniem czy też zalaniem, ale też przed zanieczyszczeniami. W halach magazynowych produkty przechowywane są czasami przez długi czas w różnych warunkach. Dzięki dodatkowej warstwie ochronnej nie traci on na wartości. Przedmioty zapakowane w folię termokurczliwą są także stabilniejsze podczas transportu, dzięki czemu są zdecydowanie lepiej chronione przed uszkodzeniami mechanicznymi.
Powyższe zalety folii termokurczliwej sprowadzają się przede wszystkim do ochrony. Jednak nie jest to jedyna jej zaleta. Folia termokurczliwa stanowi wierzchnią warstwę opakowania, więc to z nią klienci mają do czynienia w pierwszym kontakcie z produktem. Stanowi więc świetną powierzchnię do wykorzystania w celach marketingowych. Na folię możemy nanieść nie tylko niezbędne informacje takie jak data ważności, kod kreskowy czy logo producenta, ale także ciekawe grafiki.
Półautomatyczna zgrzewarka do folii
Fenomen pakowania produktów w folię termokurczliwą tkwi w jego prostocie. W przypadku wielu maszyn, główne elementy tego procesu wyglądają dokładnie tak samo. Na czym to polega? W pierwszym etapie następuje zgrzewanie folii. Każda maszyna posiada element, który nazywany jest zgrzewadłem. Potrafi on osiągnąć temperaturę około 170 - 190 stopni Celsjusza. Ten zakres pozwala na dostosowanie właściwej temperatury do konkretnego typu folii, który akurat jest stosowany. W kolejnym etapie następuje obkurczanie folii. Dzieje się to za sprawą gorącego powietrza, a folia ulega skurczeniu i dopasowuje się idealnie do kształtu danego produktu.
W jakiej branży sprawdzi się półautomatyczna zgrzewarka do folii?
Wiele zależy tak naprawdę od rodzaju maszyny, a także od jej wielkości. Nowoczesne maszyny półautomatyczne są tworzone tak, aby być jak najbardziej uniwersalnymi. Jednak jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości i chcesz dowiedzieć się, które urządzenie sprawdzi się najlepiej w Twoim przypadku - skorzystaj z wiedzy naszych ekspertów.
Maszyny pakujące to popularne urządzenia w branży spożywczej. Decydując się na nie musisz jednak pamiętać o wyborze właściwej folii, która dopuszczona jest do kontaktu z żywnością. W ten sposób możesz zabezpieczyć pakiety produktów jak np. puszki z konserwami znajdujące się na tacce czy kartony z mlekiem. Folia termokurczliwa sprawdzi się także do zabezpieczenia produktów papierniczych, chemicznych i wielu innych. Ważnym elementem jest dopasowanie nie tylko samej maszyny, ale także folii do danego rodzaju produktu.
Folia PE, która wykorzystywana jest podczas procesu pakowania idealnie sprawdzi się do zabezpieczenia żywności, ale poradzi sobie także z produktami o nieregularnych kształtach. Do jej najważniejszych właściwości należy to, że jest ona odporna zarówno na wyjątkowo wysokie jak i niskie temperatury, a także odporna na wilgoć czy procesy starzenia się. Dodatkowo jest bezpieczna w kontakcie z żywnością, ze względu na to że nie zawiera szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję z innymi produktami. Jest także bezwonna i bezsmakowa