Menu
Your Cart

Pakowarki próżniowe

Jak działają zgrzewarki próżniowe?

Produkty spożywcze zapakowane próżniowo to widok, który nikogo nie dziwi. Wszach są wszechobecne na półkach sklepowych. Wiele punktów gastronomicznych oferuje także taką usługę na miejscu. Jest to popularny proceder np. w sklepach mięsnych. Nic dziwnego. Pakowanie próżniowe pozwala nie tylko przedłużyć żywotność produktu, ale także zapobiega rozwojowi bakterii w środku opakowania. Dla klientów istotna jest także kwestia lepszych walorów smakowych i zapachowych. Jeśli więc posiadasz sklep spożywczy czy oferujesz sprzedaż dań na wynos, taka zgrzewarka może okazać się dodatkowym atutem w Twoim biznesie.

Pakowarki próżniowe

Pakowarki, które znamy ze sklepów spożywczych to przeważnie pakowarki listwowe. Małe urządzenia, które mogą z powodzeniem znaleźć się nawet w każdym gospodarstwie domowym. Jednak jej działanie jest dokładnie takie samo jak przemysłowej pakowarki próżniowej. Polega po prostu na odessaniu powietrza znajdującego się w środku opakowania i zgrzania go.

Pakowarka próżniowa przemysłowa — na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Choć działanie wszystkich sprzętów jest podobne, działają na takiej samej zasadzie, to różnią się między sobą parametrami. Czasami dość istotnie. Dlatego warto wybierając pakowarkę próżniową, dokładnie wczytać się w oferowane przez konkretny model parametry techniczne sprzętu. Dzięki temu wydajność będzie dopasowana do potrzeb Twojej branży, a codzienne użytkowanie sprzętu będzie po prostu komfortowe. Na co warto zwrócić uwagę? Przede wszystkim na moc urządzenia i podciśnienie, jakie jest w stanie wytworzyć. Ważna jest także wydajność pompy. To trzy podstawowe parametry, które przekładają się na sprawność procesu pakowania. W przypadku niewielkich firm nie będą one miały aż tak dużego znaczenia, jednak w niektórych przypadkach szybkość pakowania może okazać się kluczowa.

Warto sprawdzić także ilość produkowanych przez dane urządzenie zgrzewów. Nie każde produkuje tę samą ilość. A jak wiadomo im większa ilość zgrzewów, tym większa pewność, że opakowanie nie rozszczelni się.

Gdzie sprawdzą się pakowarki próżniowe przemysłowe?

Pakowarki próżniowe to urządzenia niezbędne dla przedsiębiorców, którzy zajmują się produkcją żywności. Jednak nie tylko. Powinien się w nie zaopatrzyć także każdy, kto sprzedaje żywność. To nie tylko atut dla Twojej firmy, ale także komfort dla klientów. Z pewnością z większą chęcią przejadą oni do sklepu, który znajduje się za miastem, wiedząc, że mogą zakupić produkty pakowane próżniowo, które poleżą dłużej w lodówce. Wtedy odległość nie będzie aż tak istotna.

Pakowarki próżniowe wykorzystuje się także w lokalach gastronomicznych. Wszystko dzięki temu, że do takiego opakowania możesz włożyć praktycznie każdy produkt i przedłużyć dzięki temu jego świeżość. Idealnie nadają się do tego świeże mięso, ryby, ale także sery czy owoce. Co najlepsze, produkty po wyjęciu smakują tak samo dobrze, jak w momencie chowania ich do opakowania. W lokalach gastronomicznych szefowie kuchni wykorzystują je do przygotowywania posiłków za pomocą techniki sous vide. Na czym to polega? Produkty (np. mięso) poddawane są obróbce termicznej jednak po uprzednim zamknięciu w opakowanie próżniowe. Dopiero tak przygotowany produkt jest zanurzony w wodzie i gotowany. W efekcie otrzymujemy niezwykle soczyste mięso, które zachwyca aromatem.

Profesjonalne pakowarki próżniowe

Rozważając zakup pakowarki próżniowej, warto zwrócić uwagę na produkty naszej firmy. Dostarczamy wysokiej jakości sprzęt, który objęty jest gwarancją. Możemy zapewnić o jego trwałości i solidności. Dzięki temu z pewnością posłuży Ci przez długie lata. Możesz mieć pewność, że stanie się użyteczną pomocą w Twojej działalności, a nie jedynie problemem. Nasze pakowarki zapewnią Ci najlepszą jakość pakowania. Możesz mieć pewność, że opakowanie nie rozszczelni się, a produkt nie zepsuje. Postaw na sprawdzony sprzęt wysokiej jakości. Zainwestuj w profesjonalne urządzenie i spraw, że Twój biznes przeniesie się na wyższy poziom.