Pakowarka próżniowa komorowa
Pakowarka próżniowa komorowa to sprzęt wysokiej jakości, który posiada naprawdę szerokie zastosowanie. Przeważnie wykorzystywana jest w przedsiębiorstwach, których działalność opiera się na produkcji i przetwórstwie żywności, ale nie tylko. Coraz częściej tego typu sprzęt można spotkać w sklepie garmażeryjnym czy mięsnym, a także w restauracji czy barze. Worki próżniowe to niezbędny element do gotowania metodą Sous Vide, która wykorzystywana jest w ekstrawaganckich restauracjach.
Pakowarki próżniowe komorowe mogą być wykorzystywane zarówno do pakowania gotowych dań czy produktów jak i półproduktów czy surowców spożywczych. Co daje pakowanie w ten sposób żywności? Przede wszystkim znacząco przedłuża jej żywotność, zachowując przy tym jej wszystkie walory. Żywność pakowana próżniowo jest zdrowa i świeża. Zapakowaną w ten sposób żywność można przechowywać nawet przez wiele tygodni. Oczywiście ostateczna długość zależy od tego co znajduje się w środku, jednak zawsze jest to zdecydowanie dłuższy czas niż bez zastosowania metody próżniowej.
Jak działa komorowa pakowarka próżniowa?
Cechą charakterystyczną wszystkich pakowarek próżniowych komorowych jest to, że posiadają one komorę, która zamykana jest za pomocą hermetycznej pokrywy. To miejsce, w którym należy umieścić przedmiot przeznaczony do zapakowania. Tego typu urządzenia wykorzystywane są raczej w dużych zakładach produkcyjnych lub większych sklepach, gdzie ważna jest wydajność samego urządzenia. Sprawdzą się także tam, gdzie wielkość samego przedmiotu przeznaczonego do spakowania jest na tyle duża, że nie mieści się on do standardowej pakowarki listwowej. Urządzanie te umożliwiają także regulację siły ssania, a także dobór innych parametrów zgrzewania.
Co ciekawe, do pakowania przedmiotów w pakowarce komorowej można wykorzystać worki wykonane z gładkiej folii, które są tańsze od tych przeznaczonych stricte do pakowarek listwowych. W przypadku, kiedy pakowanie próżniowe stanowi trzon działalności, różnica ta może mieć znaczenie.
Pakowarka próżniowa komorowa - jaką wybrać?
Podczas wyboru pakowarki próżniowej, musisz zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów i przede wszystkim zastanowić się nad tym, jakie funkcje są dla Ciebie istotne.
Każda pakowarka próżniowa posiada określoną wydajność pompy, która określana jest w m3/h. Im wyższa moc tym urządzenie będzie działało szybciej, co z kolei oznacza, że w ciągu krótszego czasu będziesz w stanie spakować większą ilość produktów. Ta wartość ma także wpływ na maksymalny poziom podciśnienia, jaki będziesz mógł zastosować.
Poszczególne modele różnią się także między sobą szerokością i ilością zgrzewów. Przeważnie większość modeli podczas procesu pakowania wytwarza 1 lub 2 zgrzewy. Są to bardziej zaawansowane parametry techniczne, które przy codziennym użytkowaniu nie dla wszystkich będą odczuwalne i istotne, jednak dla niektórych rodzajów działalności mogą okazać się istotne. Szczególnie tam, gdzie istotna jest pewność zamknięcia np. w przypadku wilgotnych produktów takich jak mięso czy wędliny.
Pakowarki komorowe posiadają jeszcze jedną, ciekawą funkcję dodatkową. Umożliwiają one wypełnienie opakowania gazem, dzięki czemu można uzyskać wewnątrz środowisko o preferowanych właściwościach. Wypełnienie gazem powinno nastąpić przed zgrzaniem opakowania.
Niektóre z produktów umożliwiają pracę całkowicie automatyczną, inne są półautomatyczne. Czym się różnią? Podczas obsługi tych półautomatycznych pracownik musi nadzorować proces zamykania próżniowego poprzez przyciśnięcie odpowiedniego przycisku w określonym momencie i dociśnięcie wieka maszyny. Co prawda nie jest to złożone zadania i nie wymaga dużego nakładu pracy, ale jednak sprawia, że nie jest to proces całkowicie automatyczny. Dla niektórych może mieć to znaczenie.
Niektóre pakowarki próżniowe posiadają więcej niż jedną komorę. Przeznaczone są one do pakowania dużej ilości opakowań i mają wpływ na zwiększenie wydajności procesu. Jeśli zależy Ci na dodatkowej funkcjonalności, sprawdź czy dany sprzęt umożliwia zakup dodatkowych akcesoriów. Maszyna do próżniowego zamykania nie musi ograniczać się jedynie do woreczków. Wybrane modele posiadają możliwość zamknięcia także pojemników czy innego typu naczyń gastronomicznych, a nawet wekowania słoików.